Składniki:
na ciasto:
500 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
25 g świeżych drożdży
275 ml ciepłej wody,
4 łyżki oliwy z oliwek
1 niepełna łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
tymianek suszony
sól
woda
ser mozarella lub inny ulubiony
dodatki (wg uznania)
z 2 sztuk tylko tyle pozostalo
Wykonanie
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wszystkie skladniki sosu pomidorowego polaczyc. Wody dodac porcjami tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować polać oliwą, rozłożyć sos pomidorowy i starty ser i ulubione dodatki Nastawić piekarnik na temp. 230 stop. C z termoobiegiem lub 250 stop. C bez termoobiegu. Po tym czasie wstawić pizzę. Piec na kamieniu do zrumienienia około 10-15 minut.
Pizza warzywna najlepsza ^^!
OdpowiedzUsuń