Skladniki
4 duże jajka
15 dag mąki pszennej tortowej
10 dag cukru
125 ml olej rzepakowy
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę po czym nie przerywając miksowania dodajemy partiami cukier. Gdy już piana będzie sztywna i lśniąca, wlewamy rozmieszane żółtka i połowę oleju. Delikatnie mieszamy i wlewamy pozostały olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą, ale uważamy aby piana nie opadła. Formę 32x23 cm smarujemy olejem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy na nią połowę ciasta. Nierównomiernie rozprowadzamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej mak. Mieszamy. Dużą łyżką wykładamy na zmianę raz ciasto z makiem a raz kakaowe ciasto. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy płatkami migdałowymi.
PYSZNA ,SZYBKO SIE ROBI POLECAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com