poniedziałek, 11 kwietnia 2022

plywajaca babka




Babka na oleju według siostry Anastazji

Skladniki

  • 4 duże jajka

  • 15 dag mąki pszennej tortowej

  • 10 dag cukru

  • 125 ml olej rzepakowy

  • 2 łyżeczki ciemnego kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

     



Wykonanie


Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę po czym nie przerywając miksowania dodajemy partiami cukier. Gdy już piana będzie sztywna i lśniąca, wlewamy rozmieszane żółtka i połowę oleju. Delikatnie mieszamy i wlewamy pozostały olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą, ale uważamy aby piana nie opadła. Formę 32x23 cm smarujemy olejem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy na nią połowę ciasta. Nierównomiernie rozprowadzamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej mak. Mieszamy. Dużą łyżką wykładamy na zmianę raz ciasto z makiem a raz kakaowe ciasto. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy płatkami migdałowymi.

PYSZNA ,SZYBKO SIE ROBI POLECAM

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com