wtorek, 27 września 2022

ciasto przekladaniec od Tereski

 


 ciasto z wakacji przepis od Tereski

Skladniki

blaszka 35x24 cm ….

szkl /250 ml

    ciasto

  • 5 jaj

  • 1 szkl maki tortowej ,u mnie orkiszowa typ 640

  • ½ szkl cukru

  • 3 lyzki kakao

  • 5 lyzek oleju ,u mnie oliwa z oliwek

  • lyzeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 2 szkl. Mleka

  • 2 lyzki maki ziemniaczanej

  • 2 lyzki maki pszennej

  • 2 zoltka

  • 5 0gr mlecznej czekolady

  • 25dag masla

  • ½ szkl cukru pudru

    uwagi...ja wzielam dwa budynie i 400ml mleka i tak powstal krem ,ktory polozylam na ciasto

Bita smietana

  • 300ml kremowki 30%

  • lyzeczka zelatyny

  • 2 lyzki cukru pudru


dodatkowo

sloik dzemu porzeczkowego

herbatniki

5 dag czekolady

rum do kremu kieliszek



Wykonanie

Jajka ubic z cukrem ,dodac make wymieszana z proszkiem i kakao,calosc wymieszac.Piec w nagrzanym piekarniku 180° okolo 35 minut


1 szkl. mleka zagotowac w drugiej szklance rozpuscic maki i zoltka.,wlac do gotujacego mleka i mieszac do zgestnienia,dodac czekolade ,calosc mieszac do rozpuszczenia czekolady ,ostudzic przykryte aby nie powstal kozuch.Maslo utrzec z cukrem na puch ,dodac porcjami chlodny budyn,dodac rum ,utrzec calosc na gloadki krem.

Ciasto przeciac na pol,jeden blat wylozyc do blaszki ,na to krem budyniowy,nastepnie ulozyc na calosci herbatniki jeden przy drugim,posmarowac grubo dzemem .Przykryc drugim blatem,lekko docisnac.

Zelatyne rozpuscic w niewielkiej ilosci goracej wody,kremowke ubic na sztywno z cukrem pudrem,dodac cienkim strumieniem zelatyne,wymieszac do polaczenia skladnikow. Tak przygotowana smietane wylozyc na ciasto ,posypac starta czekolada. Smacznego ps najlepsze jest jak kilka godzin postoi w lodowce.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com