piątek, 2 września 2016

Lekka ,aromatyczna pyszna szarlotka


Składniki

  • 120 g bardzo gęstego jogurtu,lub 2 serki po 60 g
  • 60g miękkiego masła,
  • 120 g mąki,
  • 1 żółtko
    Nadzienie
  • 6 czerwonych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 20g masła solonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cynamon mielony
Wykonanie

    Wymieszać zmiękczonej masło z mąką i dodać jogurt i żółtka. Uformować kulę ciasta i umieścić ją w lodówce przez godzinę
    W międzyczasie ,obrać 3 jabłka ,wykroić środek. Pokroić w kostkę i zrumienić na maśle ,na patelni, często mieszając. Dodać 1 łyżkę cukru , ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić około 15 do 20 minut. Obrać pozostałe 3 jabłka ze skórki i wyciąć środek. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Rozwałkować na papierze ciasto wyjęte z lodówki, przełożyć do formy . Dodać sos z jabłek na całe ciasto a wokoło ułożyć plasterki jabłka .Posypać pozostałym cukrem zmieszanym z cynamonem
    Piec przez około 30-40 minut:))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...