Google+ Followers

marynowane marchewki z imbirem i anyżem








Składniki
  • 900gr. obranych,umytych marchewek
  • 2 szklanki (475 ml) octu winnego ryżowego,lub innego
  • 1 ½ szklanki (350 ml) wody
  • 9 długich pasków ( do 10-cm każdy) świeżego imbiru
  • 3 cały anyże-na trzy słoiki
  • ¾ szklanki (144 g) cukru
  • 1 łyżka (5 g) zgniecione płatki czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku, obrane i zmielony
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, niejodowanej
Wykonanie

    Obraną marchew i umyta pokroić w stylu Julienne 
     na cienkie paski ręcznie ,lub maszynka.
    W rondlu połączyć ocet, wodę, imbir, anyż, cukier, kruszone płatki czerwonej papryki, czosnek i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Łyżka cedzakową usunąć anyż z wrzącej solanki i podzielić je równo między słoiki. Do wrzącej solanki dodać marchew .Doprowadzić do wrzenia, i gotować około 2-3 minut. Wyłączyć Szczypcami wyciągać marchew i wkładać do słoików. Do ,każdego słoika włożyć po 3 paski imbiru ,pozostawiając 1cm przestrzeni od zakrętki. Następnie zalać gorącą solanką nad tak ,aby zakryć marchewkę. Włożyć łyżeczkę do słoika ,uwolnić pęcherzyki powietrza ,dodać więcej solanki, jeśli to konieczne,pozostawiając wolną przestrzeń nad powierzchnią. Zwilżyć papierowy ręcznik w occie i wytrzeć brzegi słoików,zamknąć słoik.
    Pasteryzować około 10 minut od zagotowania. Przenieść słoiki do schłodzenia na blat roboczy przykryć ręcznikiem,lub kocem .Pozostawić do ostygnięcia przez 24 godzin.