- 900gr. obranych,umytych marchewek
- 2 szklanki (475 ml) octu winnego ryżowego,lub innego
- 1 ½ szklanki (350 ml) wody
- 9 długich pasków ( do 10-cm każdy) świeżego imbiru
- 3 cały anyże-na trzy słoiki
- ¾ szklanki (144 g) cukru
- 1 łyżka (5 g) zgniecione płatki czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku, obrane i zmielony
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, niejodowanej
Obraną marchew i umyta pokroić w
stylu Julienne
na cienkie paski ręcznie ,lub maszynka.
W rondlu połączyć ocet, wodę,
imbir, anyż, cukier, kruszone płatki czerwonej papryki, czosnek i
sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się
rozpuści. Łyżka cedzakową usunąć anyż z wrzącej solanki i
podzielić je równo między słoiki. Do wrzącej solanki dodać
marchew .Doprowadzić do wrzenia, i gotować około 2-3 minut.
Wyłączyć Szczypcami wyciągać marchew i wkładać do słoików.
Do ,każdego słoika włożyć po 3 paski imbiru ,pozostawiając
1cm przestrzeni od zakrętki. Następnie zalać gorącą solanką
nad tak ,aby zakryć marchewkę. Włożyć łyżeczkę do słoika
,uwolnić pęcherzyki powietrza ,dodać więcej solanki, jeśli to
konieczne,pozostawiając wolną przestrzeń nad powierzchnią.
Zwilżyć papierowy ręcznik w occie i wytrzeć brzegi
słoików,zamknąć słoik.
Pasteryzować około 10 minut od
zagotowania. Przenieść słoiki do schłodzenia na blat roboczy
przykryć ręcznikiem,lub kocem .Pozostawić do ostygnięcia przez
24 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com