piątek, 30 września 2016

Dynia z kolendrą i chorizo


Sezon na dynie,więc czas zupy dyniowej z ziemniakami nastał.
Połączenie słodkiej pieczonej dyni i pikantnym chorizo brzmi bardzo interesujące. Okazało się całkiem fajne połączenie smaków. Chorizo gra pierwsze skrzypce ,oraz miły subtelny smak dyni. Uzupełnieniem smaku jest świeżo  posiekana kolendra posypana na  wierzchu.I już można się rozkoszować wspaniałą zupą .

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli (pokrojona w kostkę )
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 chorizo kiełbasa (osłonki usunięte)
  • 3 szklanki rosołu lub bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1-11/2 ziemniaka (obranego i pokrojonego w kostkę ")
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka kolendry

Wykonanie 
 Puree z dyni.
                  Piekarnik nagrzać do 180C.W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, polaną odrobiną        oliwą z oliwek.Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni). Zblendować . 
Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do miękkości.Dodać czosnek i smażyć aż zapach rozejdzie  się po całej kuchni.Następnie dodać chorizo i 1 minutkę smażyć .Przełożyć do rondla ,dodaj bulion z kurczaka, puree  z dyni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, oregano i kminek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i ostudzić przez około 5 minut,wymieszać z kremówką . Nalać zupę do talerza i posypać z wierzchu posiekaną kolendrą -nie miałam świeżej ,więc dałam susz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com