Sezon na dynie,więc czas zupy
dyniowej z ziemniakami nastał.
Połączenie słodkiej pieczonej
dyni i pikantnym chorizo brzmi bardzo interesujące. Okazało się
całkiem fajne połączenie smaków. Chorizo gra pierwsze skrzypce
,oraz miły subtelny smak dyni. Uzupełnieniem smaku jest świeżo posiekana kolendra posypana na
wierzchu.I już można się rozkoszować wspaniałą zupą .
Składniki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 cebuli (pokrojona w kostkę )
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
2 chorizo
kiełbasa (osłonki usunięte)
3 szklanki rosołu
lub bulionu z kurczaka
2 szklanki puree z dyni
1-11/2 ziemniaka (obranego i
pokrojonego w kostkę ")
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kminku
1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka kolendry
Wykonanie
Puree z dyni.
Piekarnik nagrzać do 180C.W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, polaną odrobiną oliwą z oliwek.Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka
(długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni). Zblendować .
Rozgrzać olej na patelni. Dodać
cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do miękkości.Dodać czosnek i smażyć aż zapach
rozejdzie się po całej kuchni.Następnie dodać chorizo i 1 minutkę
smażyć .Przełożyć do rondla ,dodaj bulion z
kurczaka, puree z dyni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, oregano i
kminek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na
wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i
ostudzić przez około 5 minut,wymieszać z kremówką . Nalać
zupę do talerza i posypać z wierzchu posiekaną kolendrą -nie
miałam świeżej ,więc dałam susz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com