niedziela, 9 października 2016

Domowy naturalny sok jabłkowy




Składniki

  •     10 kg jabłka
  •     8 szklanek wody
  •    słoiki

Wykonanie

   Połączyć umyte jabłka i wodę w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną.
   Przelać  sok,przez  sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Niech ścieka , niezmącone , przez co najmniej 1-2 godziny.
     Wyparzyć słoiki . Ogrzewać  sok jabłkowy do około 90 ° C w czystym dużym rondlu na średnim ogniu.
   Do gorących  słoików wlać gorący sok pozostawiając  1/4  wolnej przestrzeni nad powierzchnią.   Pasteryzować w wodzie przez około 10 minut,od momentu zagotowania.  Wyjąć słoiki ,nakryć kocem do ostudzenia.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...