Składniki
3 szklanki wody
1 1/4 filiżanki cukru brązowego
1/4 szklanki miodu
1 wanilia, podzielona wzdłuż i wyjęty środek
6 strąków kardamonu, popękane
6 dużych owoców pigwy ( obrane i pokrojone)
1/4 szklanki późnego zbioru Riesling, Muscat, lub inne białe wino deserowe
- Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 190º.C
W dużym rondlu, połączyć wodę, cukier, miód, laskę wanilii i resztę skrawków wanilii ,oraz kardamon. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie gotować na małym ogniu podczas przygotowania pigwy.
Obrać pigwę ,wyciąć środki. Pokroić pigwę na plastry. Ułożyć plastry w naczyniu żaroodpornym .
Wlać gorący syrop na pokrojoną pigwę.Piec pigwę, odkryte, przez około 2 godziny, obracając plastry co 30 minut .Po zakończeniu pigwa powinny być miękkie i różowa, i nieco przezroczysta.
Wyjąć z piekarnika pigwę i wlać wino do niej. Schłodzić pigwę ,zblendować i do wyparzonych słoiczków zapakować ..mniam pycha,lekka jak dobrej jakości pianka-jako do samodzielnego zjedzenia ,do ciast,deserów:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com