sobota, 22 października 2016

Pigwa pieczona z winem

Składniki

  • 3 szklanki wody

  • 1 1/4 filiżanki cukru brązowego

  • 1/4 szklanki miodu

  • 1 wanilia, podzielona wzdłuż i wyjęty środek

  • 6 strąków kardamonu, popękane

  • 6 dużych owoców pigwy ( obrane i pokrojone)

  • 1/4 szklanki późnego zbioru Riesling, Muscat, lub inne białe wino deserowe

    Wykonanie

Piekarnik  rozgrzać do 190º.C
W dużym rondlu, połączyć wodę, cukier, miód, laskę wanilii i resztę skrawków wanilii  ,oraz kardamon. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie gotować na małym ogniu podczas przygotowania pigwy.
Obrać pigwę ,wyciąć środki. Pokroić pigwę na plastry. Ułożyć plastry w naczyniu żaroodpornym .
Wlać gorący syrop na pokrojoną pigwę.Piec pigwę, odkryte, przez około 2 godziny, obracając plastry co 30 minut .Po zakończeniu pigwa powinny być miękkie i różowa, i nieco przezroczysta.
Wyjąć z piekarnika pigwę i wlać wino do niej. Schłodzić pigwę ,zblendować i do wyparzonych słoiczków zapakować ..mniam pycha,lekka jak dobrej jakości pianka-jako do samodzielnego zjedzenia ,do ciast,deserów:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com