Składniki
- 1,600 gr. pigwy, umytej , usunięte środki ,pokrojonej (pozostawić skórę)
- 7 filiżanek ( wody
- cukier -dla każdej filiżanki soku 7/8 do 1 szkl.cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
na 1 szkl soku z pigwy
Wykonanie
Włożyć kawałki pigwy do rondla z grubym dnem i dodać wodę.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45 minut do 1godziny, aż kawałki pigwy będą miękkie. Odcedzić sok od owoców na sicie pokrytym gazą .
Wlać sok do garnka--mierząc ilość szklanek soku -- z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Wsypać cukier -tyle szklanek co ilość szklanek mierzonego soku--do soku plus sok cytrynowy.
Zagotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Włożyć termometr do monitorowania temperatury galaretki.
W trakcie gotowania zabierać powstałą pianę na powierzchni . Gdy galaretka jest gotowa,dość gęsta ,przełożyć do wyparzonych słoików.
Gdy temperatura wzrasta powyżej (100° C), można zauważyć, konsystencję galaretki / sok zaczyna się zmieniać. Gdy temperatura wynosi około 6 stopni wyższa od temperatury wrzenia (106° C ) galaretka jest gotowa .
Wlać galaretkę do wyparzonych słoiczków. Pozostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com