Składniki
- 1,3 kg dyni
- 1 duża cebula
- 1,5 – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej( można tez z ryżem)
- 4-5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki sezamu (do masy)
- sól,pieprz do smaku
- 2-3 łyżki pokrojonego koperku
- 6-8 pomidorów suszonych z zalewy
- jajko
- gęsi smalec do smażenia
Wykonanie
Dynię obierać , wyjąć
pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić ,aby puściła
wodę .
Cebulę pokroić w drobną
kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić
cebulę.
Gdy dynia puści wodę
,odsączyć i zblendować .Następnie połączyć z kaszą manną
,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać
sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać jak na
kotlety mielone. Smażyć na smalcu gęsim do zarumienienia z obydwu
stron.Ja jeszcze wstawiam kotlety na 8-10 minut do piekarnika na 180°C
,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni
smażyć.):))
Sos
grzybowy
jest łatwy w przygotowaniu. A
wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos
grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami
z dyni
Składniki
- 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków )
- 1,5 szklanki wody
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki masła
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól pieprz
- kilka łyżek śmietany 18-proc.
- koperek
Wykonanie
Grzyby oczyścić, opłukać i
obgotować ,od zagotowania 6-8 minut. Odcedzić ,pokroić
na średniej grubości plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić.
Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dorzucić pokrojone grzyby i
podsmażyć przez ok. 10 minut delikatnie mieszając . Dodać po
trochu wodę , listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do
smaku. Grzyby dusić przez następne 10-15 minut, do miękkości.
Pokrojony koperek dodac do sosu grzybowego .Na koniec sos grzybowy
zabielić śmietaną. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com