risotto
jest naprawdę pyszne! Ma kremowy smak. Najlepszy będzie ryż
arborio.
Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż
długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei.
Składniki:
- 1szklanka ryżu na risotto
- 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie
- 1 cebula
- 100 g boczku
- mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki
- 100ml kremówki
- 80-100g tartego sera żółtego
- 700ml bulionu z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka pokrojona
- zielenina -u mnie lubczyk
- 1 szkl. gotowanych grzybów leśnych
Przygotować
700 ml bulionu z kurczaka Może być rosół z poprzedniego dnia.
Umyć i pokroić marchewkę i cukinie , posiekać cebulę. Rozgrzać
łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni i smażyć cebulę z
boczkiem .Dodaj warzywa i dusić około 8-10 minut. Dodać ryż i
gotować przez 3-4 minut, mieszać , aż ryż staje się
przezroczysty. Dodać wino i pozwolić mu odparować.
Dodać
pomału ,po trochę bulionu ,dodając następna porcję jak tylko
płyn zostanie wchłonięty z pierwszej porcji przez ryż . Dodać
grzyby gotowane i pokrojone.
Gdy
ryż dobrze wchłonie bulion dodać śmietanę i tarty ser,
wymieszać i odstawić na 4-5 minuty, przykryty.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com