środa, 4 stycznia 2017

pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami

risotto jest naprawdę pyszne! Ma kremowy smak. Najlepszy będzie ryż arborio.
 Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei.

Składniki:
  • 1szklanka ryżu na risotto
  • 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki
  • 100ml kremówki
  • 80-100g tartego sera żółtego
  • 700ml bulionu z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka pokrojona
  • zielenina -u mnie lubczyk
  • 1 szkl. gotowanych grzybów leśnych
Wykonanie
    Przygotować 700 ml bulionu z kurczaka Może być rosół z poprzedniego dnia. Umyć i pokroić marchewkę i cukinie , posiekać cebulę. Rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni i smażyć cebulę z boczkiem .Dodaj warzywa i dusić około 8-10 minut. Dodać ryż i gotować przez 3-4 minut, mieszać , aż ryż staje się przezroczysty. Dodać wino i pozwolić mu odparować.
    Dodać pomału ,po trochę bulionu ,dodając następna porcję jak tylko płyn zostanie wchłonięty z pierwszej porcji przez ryż . Dodać grzyby gotowane i pokrojone.
    Gdy ryż dobrze wchłonie bulion dodać śmietanę i tarty ser, wymieszać i odstawić na 4-5 minuty, przykryty.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com