Składniki
- - 3 jajka
- - 50 g mąki orkiszowej
- - 25 g skrobi kukurydzianej
- - 20 g oliwy z oliwek
- - 50 g pietruszki
- - 1 szczypta sody oczyszczonej
- - komórki
Farsz
- - 1 pudełko sardynek w sosie pomidorowym ,lub kawałek łososia wędzonego
- - 170 g serka ricotta
- sok z 1 cytryny
- - Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do . 180 ° C . Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli.
W osobnej misce ubić żółtka. Dodać olej, a następnie mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Połączyć z ubitą pianą z białek
Wlać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Rozsmarowując się bardzo cienką warstwę szpachelką na kilka milimetrów grubości. Piec około 8 -10 minut.
Gdy ciasto jest upieczone, wyjąć z piekarnika i zwinąć w rulon, z pergaminem. Owinąć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie: sardynki po
wyjęciu z puszki ,delikatnie zeskrobać z nich skórę ostrzem
noża. Następnie otwórz je wzdłuż na pół, usuń kręgosłup i
drobne kości, które pozostają po bokach, a następnie zgnieść na
masę za pomocą widelca
Ser ricotta wymieszać widelcem. Dodać masę sardynek, dodać sok z cytryny, sol i pieprz do smaku. Rozwinąć ciasto ,zdjąć pergamin,wysmarować nadzieniem . Ponownie zwinąć w rulon w pergamin ,ktory było pieczone ciasto
Całość zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.:))
Ser ricotta wymieszać widelcem. Dodać masę sardynek, dodać sok z cytryny, sol i pieprz do smaku. Rozwinąć ciasto ,zdjąć pergamin,wysmarować nadzieniem . Ponownie zwinąć w rulon w pergamin ,ktory było pieczone ciasto
Całość zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com