piątek, 30 grudnia 2016

rolada pietruszkowa z nadzieniem sardynkowym




Składniki
  • - 3 jajka
  • - 50 g mąki orkiszowej
  • - 25 g skrobi kukurydzianej
  • - 20 g oliwy z oliwek
  • - 50 g pietruszki
  • - 1 szczypta sody oczyszczonej
  • - komórki
Farsz

  • - 1 pudełko sardynek w sosie pomidorowym ,lub kawałek łososia wędzonego
  • - 170 g serka ricotta
  • sok z 1 cytryny
  • - Sól i pieprz do smaku
Wykonanie


Rozgrzać piekarnik do . 180 ° C . Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli.

W osobnej misce ubić żółtka. Dodać olej, a następnie mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Połączyć z ubitą pianą z białek
Wlać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Rozsmarowując się bardzo cienką warstwę szpachelką na kilka milimetrów grubości. Piec około 8 -10 minut.
Gdy ciasto jest upieczone, wyjąć z piekarnika i zwinąć w rulon, z pergaminem. Owinąć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie: sardynki po wyjęciu z puszki ,delikatnie zeskrobać z nich skórę ostrzem noża. Następnie otwórz je wzdłuż na pół, usuń kręgosłup i drobne kości, które pozostają po bokach, a następnie zgnieść na masę za pomocą widelca
Ser ricotta wymieszać widelcem. Dodać masę sardynek, dodać sok z cytryny, sol i pieprz do smaku. Rozwinąć ciasto ,zdjąć pergamin,wysmarować nadzieniem . Ponownie zwinąć w rulon w pergamin ,ktory było pieczone ciasto
Całość zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com