piątek, 2 grudnia 2016

kotlety ziemniaczano-miesne




Składniki

  • 200 g mięsa mielonego mięsa z rosołu
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  •  zioła prowansalskie do smaku
  • olej do smażenia 
Wykonanie


Cebulę obierać i pokroić w kostkę . Do miski przełożyć zmielone ziemniaki,mięso zmielone,lub drobno posiekane,dodać posiekaną cebulę, sól, pieprz i jajko. Całość dokładnie wyrobić kilka minut Z masy uformować kotlety ,lekko spłaszczyć. Rozgrzać na patelni olej, na gorący tłuszcz kłaść kotlety, smażyć z obydwu stron  na złocisty kolor na niewielkim ogniu. U mnie z sosem grzybowym i kapusta kiszona
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...