Blaszka
(20
x 30 cm),
Składniki
na
ciasto:
- 1 ½ szkl. (300g )mąki krupczatki
- 1 szkl. (200g) maki białej orkiszowej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suchePiana
- 5białek
- 1 szkl. (200g)drobnego cukru
- 1 budyń bez cukru (40gr.)
dowolne
owoce,dżem,powidła -u mnie banan i dżem jagodowy
Wykonanie
Pokrojone
na kawałki zimne masło połączyć z mąką przesianą z proszkiem
i cukrem pudrem. Dodać żółtka ,wszystko dobrze połączyć
,krótko zagnieść. Wstawić do lodówki na noc.,lub na 60 minut.-ja
ciasto robię wieczorem i jak potrzebuje to wykorzystuje
rano...ciasto może leżeć 2-3 dni w lodowce.
Piekarnik
włączyć na 190oC.
Ciasto
wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. 60-40%. Na blaszkę
wyłożoną papierem starkować na tarce o dużych oczkach pierwszy
-większy kawałek ciasta,ugnieść delikatnie łyżka ,lub ręką .
Wyłożyć
owoce dowolne ,lub dżem .Ubić ze szczyptą soli ciałka na
sztywno,powoli dodając cukier ,na końcu proszek budyniu.,przykryć
ubitą piana .Na wierzch starkować pozostałą część ciasta..
Wstawić
do piekarnika i piec około 40 minut (do złotego koloru).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com