Google+ Followers

kruche z owocami

Blaszka (20 x 30 cm),
Składniki
na ciasto:
  • 1 ½ szkl. (300g )mąki krupczatki
  • 1 szkl. (200g) maki białej orkiszowej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche

    Piana



  • 5białek
  • 1 szkl. (200g)drobnego cukru
  • 1 budyń bez cukru (40gr.)
dowolne owoce,dżem,powidła -u mnie banan i dżem jagodowy

Wykonanie


Pokrojone na kawałki zimne masło połączyć z mąką przesianą z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać żółtka ,wszystko dobrze połączyć ,krótko zagnieść. Wstawić do lodówki na noc.,lub na 60 minut.-ja ciasto robię wieczorem i jak potrzebuje to wykorzystuje rano...ciasto może leżeć 2-3 dni w lodowce.
Piekarnik włączyć na 190oC.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. 60-40%. Na blaszkę wyłożoną papierem starkować na tarce o dużych oczkach pierwszy -większy kawałek ciasta,ugnieść delikatnie łyżka ,lub ręką .
Wyłożyć owoce dowolne ,lub dżem .Ubić ze szczyptą soli ciałka na sztywno,powoli dodając cukier ,na końcu proszek budyniu.,przykryć ubitą piana .Na wierzch starkować pozostałą część ciasta..
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do złotego koloru).
Smacznego