Składniki
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku pomarańczowym
- 1 jajko
- ¾ filiżanki maślanki
- 5 łyżek masła zimnego
Wykonanie
Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie
będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić
puree z ziemniaka i wymieszać z cynamonem, syropem klonowym,
sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia,
sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane
dodać maślankę i jajko.
Teraz połączyć mieszankę
ziemniaczaną z mieszanką mączną .
Blaszkę wyłożyć papierem i
nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności
jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C
--. Pieczemy ,aż środek ciastka jest suchy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com