Google+ Followers

moja ulubiona francuska bagietka -pycha

Składniki



  • 500g maki
  • 370ml wody
  • 10g drożdży
  • 6g soli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną oliwą i wyrobić chwilę rozciągając ciasto .Podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć każdą część jak roladę . Tak zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220° C do złocistego koloru.:))przepis przywieziony z Francji...takie tam jadłam....:))