- 500g maki
- 370ml wody
- 10g drożdży
- 6g soli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną oliwą i wyrobić chwilę rozciągając ciasto .Podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć każdą część jak roladę . Tak zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220° C do złocistego koloru.:))przepis przywieziony z Francji...takie tam jadłam....:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com