Składniki:
- 250 ml ciepłe mleko
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 360 g mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 duże żółtko
- 1
duże białko + 1 łyżeczka wody,do smarowania
Wykonanie
Połączyć ciepłe mleko i drożdże wymieszać lekko do
połączenia. Odstawić na 10 minut. Połączyć mąkę, cukier i
sól, cynamon w misce. Dodać masło i pokroić go na suche
składniki ,zmiksować całość.. Wymieszać wyrośnięte drożdży,
jajko i żółtko i dodać wszystko do miksu z mąką Mieszać
drewnianą łyżką, aż utworzy się lepkie ciasto. Nie ugniatać.
Przykryć folią i schłodzić przez co najmniej 2 godzin, lub na
noc do lodówki.
Wyjąć ciasto rano na dobrze posypana mąką stolnicę
.Rozwałkować na duży prostokąt. Złożyć ciasto na trzy jak
list . Dodać więcej mąki, ile potrzeba, aby zapobiec przyklejaniu
się. Powtórzyć wałkowanie i składanie w sumie 4 -5razy. Złożyć
ciasto i przykryć folią. Chłodzić przez około 30 minut. Po
tym czasie na obficie posypaną mąką stolnicy ,podzielić ciasto
duńskie na pół. Rozwałkować na prostokąt .Pokroić na 3cm
paski wzdłuż dłuższego boku.. Przytrzymaj jeden koniec paska
ciasta w jednej ręce, a drugą ręką kręcić ciasto kilka obrotów
Ułożyć pasek w dół na powierzchni roboczej i obróć ją
wokół siebie (to powinno wyglądać muszle ślimaka) i podwinąć
koniec pod spód. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.Przykryć ściereczką i niech rosną
około 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175stopni
C.Wymieszać białko z wodą i za pomocą
pędzelka wysmarować bułeczki . Środek każdej wypełnić
nadzieniem dowolnym Piec,drożdżówki na złocisty kolor, 15-
20minut. Ostudzić ps. został mi mak wiec wyszedł dużyyyy rogal....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com