Google+ Followers

drożdżówki z duńskiego ciasta


Składniki:

  • 250 ml ciepłe mleko
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 360 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki (113 g) zimnego masła, pokrojone w kostkę
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 1 duże białko + 1 łyżeczka wody,do smarowania

Wykonanie



    Połączyć ciepłe mleko i drożdże wymieszać lekko do połączenia. Odstawić na 10 minut. Połączyć mąkę, cukier i sól, cynamon w misce. Dodać masło i pokroić go na suche składniki ,zmiksować całość.. Wymieszać wyrośnięte drożdży, jajko i żółtko i dodać wszystko do miksu z mąką Mieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się lepkie ciasto. Nie ugniatać. Przykryć folią i schłodzić przez co najmniej 2 godzin, lub na noc do lodówki.
    Wyjąć ciasto rano na dobrze posypana mąką stolnicę .Rozwałkować na duży prostokąt. Złożyć ciasto na trzy jak list . Dodać więcej mąki, ile potrzeba, aby zapobiec przyklejaniu się. Powtórzyć wałkowanie i składanie w sumie 4 -5razy. Złożyć ciasto i przykryć folią. Chłodzić przez około 30 minut. Po tym czasie na obficie posypaną mąką stolnicy ,podzielić ciasto duńskie na pół. Rozwałkować na prostokąt .Pokroić na 3cm paski wzdłuż dłuższego boku.. Przytrzymaj jeden koniec paska ciasta w jednej ręce, a drugą ręką kręcić ciasto kilka obrotów Ułożyć pasek w dół na powierzchni roboczej i obróć ją wokół siebie (to powinno wyglądać muszle ślimaka) i podwinąć koniec pod spód. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i niech rosną około 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175stopni C.Wymieszać białko z wodą i za pomocą pędzelka wysmarować bułeczki . Środek każdej wypełnić nadzieniem dowolnym Piec,drożdżówki na złocisty kolor, 15- 20minut. Ostudzić   ps. został mi mak wiec wyszedł dużyyyy rogal....