Pyszne ciasteczka piernikowe na Boże Narodzenie .
ciasto
3/4 szklanki (168g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej1 szklanka (144g) brązowego cukru
1 jajko
3 łyżki (45 ml) melasy
2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta goździków zmielonych
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
polewa ajerkoniak
2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru
1/2 szklanki (120ml) ajerkoniak
1 1/2 filiżanki (172g) cukru pudru
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie
Ciastka dużo rosną ,ja niestety zrobiłam za duże ,ale z „pomocnikami”piekłam. Dlatego tez wyrosły ogromne i musiałam przekrawać .Nic innego nie pozostało jak piec szybko druga partię sama.
Rozgrzać piekarnik do 175 ° C. Wyłożyć blaszkę z piekarnika papierem do pieczenia .
Masło i cukier brązowy miksować , utrzeć na puszystą masę przez 3-4 minuty.
Dodać jajko , melasę i wymieszać do dobrego połączenia składników.
Suche składniki połączyć w osobnej misce , a następnie dodać do utartej masy i wymieszać na gładko. Ciasto będzie lepkie.
Zawinąć ciasto w folię -jak kiełbaskę – i jak mamy już ładny kawałek ,to odwijamy i kroimy plastry gr.0,5cm
Piec przez 8-9 minut, aż środek ciasteczka jest upieczony..Pozostawić do ostygnięcia przez 3-4 minuty, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia .
Wisienką tych ciasteczek jest ajerkoniak. Połączyć wszystkie składniki oprócz cukru pudru w małym rondelku . Ogrzewać , aż cukier się rozpuści, następnie zwiększyć gaz i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, a następnie zdjąć z ognia i natychmiast wlać do szklanej miski żaroodpornej. Dodawać cukier puder porcjami ,energicznie trzepać trzepaczką ,do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty to po prostu dodać ciut wody .Smarować ciastka lukrem , przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com