Dość proste do wykonania.Cieniutkie ciasto i masa ...pycha
składniki
- Ciasto tutaj
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- sól ,pieprz czarny do smaku
- 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie
- 100-150g koziego sera ,lub ricotty-może byc więcej
- 1 / 2 filiżanki sera parmezanDruga była ze stekiem tuńczyka ,i plastrami pomidora,ale tak szybko znikła ,że brak fotki
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki i połowę wyłożyć do formy
żaroodpornej piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut, do
lekkiego zarumienienia Włączyć piekarnik i pozostawić ciasto do
przestygnięcia .
Rozmrozić szpinak ,odcedzić nadmiar
płynu na sicie
Cebulę podsmażyć na maśle i dodać
do szpinaku,dodać parmezan , doprawić do smaku solą ,pieprzem,
gałka muszkatołową . Wszystko wymieszać .Na ciasto gotowe
wyłożyć masę szpinakową ,posypać pokruszonym serem kozim i
zapiec ponownie w piekarniku 5-6 minut do lekkiego zarumienienie
sera:))ps. robie ciasto i leży w lodówce i w razie potrzeby biore tyle ile mi w danej chwili potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com