- 250g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 120ml zimnej ,mineralnej wody
- 1
łyżeczka soli
Wykonanie
Mąkę,
sól i masło pokrojone na kawałki umieścić w misce i mieszać
ręcznie. Stopniowo dodawać wody nadal wyrabiać ciasto tworząc
kulę . Ciasto jest lepkie ,ale to normalne. Może pozostać kilka
nie wyrobionych kawałków masła. Ciasto rozwałkować na posypanej
desce mąka ,nadając mu kształt prostokąta.
Zawinąć górę i dół kopertowo. Wałkować
tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż
szerokość. Następnie przekręcić o 90°C i znowu wałkować
.Powtórzyć czynność od 3-5 razy.Złożone na na trzy zawinąć w folię i do lodówki na minimum 2 godziny przed użyciem
Po tym czasie ciasto jest gotowe.
Ciasto
może leżeć 2 - 3 dni w lodówce zawinięte w folie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com