poniedziałek, 7 listopada 2016

ciasto francuskie w 2 godziny

Składniki szybkiego ciasta francuskiego



  • 250g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 120ml zimnej ,mineralnej wody
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie

Mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki umieścić w misce i mieszać ręcznie. Stopniowo dodawać wody nadal wyrabiać ciasto tworząc kulę . Ciasto jest lepkie ,ale to normalne. Może pozostać kilka nie wyrobionych kawałków masła. Ciasto rozwałkować na posypanej desce mąka ,nadając mu kształt prostokąta.
Zawinąć górę i dół kopertowo. Wałkować tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość. Następnie przekręcić o 90°C i znowu wałkować .Powtórzyć czynność od 3-5 razy.
Złożone na na trzy zawinąć w folię i do lodówki na minimum 2 godziny przed użyciem
Po tym czasie ciasto jest gotowe.
Ciasto może leżeć 2 - 3 dni w lodówce zawinięte w folie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com