Składniki
ciasto
- 2 jajka
- 90g mąki
- 90g
cukru pudru
krem
- 250g mascarpone
- 250 ml śmietanki
- 100g cukru pudru
syrop:
- 100ml wody
- 50g cukru pudru
- 1
łyżeczka rumu
orzechy
,lub migdały do posypki
polewa
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki mascarpone
Wykonanie
Rozgrzać
piekarnik do 180 ° C. .Oddzielić białka od żółtek. Ubić
żółtka z cukrem przez 4-5 minut mikserem. Ubić pianę z białek
ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych żółtek przesiać mąkę
,dodać piane i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kręgi i
rozprowadzić ciasto w każdy.
Piec
około 15 -20 minut do zarumienienia wierzchu. Ostudzone wyjąć za
pomocą noża. Koła oczyścić - zostaną ponownie użyte.
Krem:
Ubić
śmietanę na sztywno dodając cukier.
Rozmieszać
mascarpone, następnie wmieszać z ubitą śmietanką,mieszając
trzepaczką. Wstawić do lodówki.
-Syrop:
- Do
rondelka wlać wodę i cukier, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z
ognia , dodać rum i wymieszać.
Polewa
czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej wymieszać na gładko z serkiem
mascarpone.
Przeciąć
ciasto ,każdy krążek na 3 części Do formy włożyć krążek
ciasta
zmoczyć
obficie syropem, wlać około 2 łyżki kremu na wierzch,przykryć
krążkiem ciasta nasączonym syropem ,krem ,oraz ostatni krążek
ciasta nasączony syropem. Wszystko pokryć polewą Do lodówki na
co najmniej 2 godziny.
Po
tym czasie usuwamy z foremki-kręgi i wykańczamy polewą oraz
zmielonymi orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com