Google+ Followers

szybki domowy makaron

Składniki
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka syropu kukurydzianego ,lub klonowego
  • 45g-(5 łyżek) tapioki-lub mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli niejodowanej
  • 2 duże jajka (150g)w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ,lub gęsiego smalcu
  • 1/3-2/3 szkl. letniej wody (dolewanej porcjami w razie potrzeby)


Wykonanie
Do miski robota wsypać mąkę ,syrop kukurydziany,tapiokę,sól,oliwę i rozbełtane jajka. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Dodać 1/3 szkl. wody,a jak jest za suche to po jednej łyżeczce wody w razie potrzeby. Wyjąć ciasto na stolnice posypana mąka i wyrabiać chwilkę,aż ciasto będzie elastyczne..Podzielić na dwie ,lub trzy części ,rozwałkować .Kroić za pomocą maszyny,lub noża. Zagotować we wrzącej osolonej wodzie 2-3 minuty,mieszając makaron.:Makaron będzie al dente))