Składniki
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka syropu kukurydzianego ,lub klonowego
- 45g-(5 łyżek) tapioki-lub mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli niejodowanej
- 2 duże jajka (150g)w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek ,lub gęsiego smalcu
- 1/3-2/3 szkl. letniej wody (dolewanej porcjami w razie potrzeby)
Wykonanie
Do
miski robota wsypać mąkę ,syrop kukurydziany,tapiokę,sól,oliwę
i rozbełtane jajka. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Dodać 1/3 szkl. wody,a jak jest za suche to po jednej łyżeczce
wody w razie potrzeby. Wyjąć ciasto na stolnice posypana mąka i
wyrabiać chwilkę,aż ciasto będzie elastyczne..Podzielić na dwie
,lub trzy części ,rozwałkować .Kroić za pomocą maszyny,lub
noża. Zagotować we wrzącej osolonej wodzie 2-3 minuty,mieszając
makaron.:Makaron będzie al dente))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com