Google+ Followers

na zdrowie-Syrop z mlodych zielonych wloskich orzechów na miodzie

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwem na wiele problemów zdrowotnych. 1 łyżka stołowa rano każdego dnia, a zachowamy zdrowie.

Składniki:
  • 1 kg miodu
  • 40 młodych zielonych orzechów włoskich
    ps.można zrobic z mniejszej ilości
Wykonanie

    Zebrać z drzewa 40 orzechów zielonych. Pokroić na mniejsze kawałki. Umieść je w słoiku i zalać miodem. Zamknąć słoik i niech to pozostanie na miesiąc narażone na działanie promieni słonecznych. Wstrząsnąć sporadycznie.Po 40 dniach, odcedzić syrop i usunąć orzechy. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zalecana dawka to jedna łyżeczka dziennie, najlepiej rano na czczo.

Warto zauważyć, że jest to najlepiej nosić rękawice podczas siekania orzechów włoskich, ponieważ emitują one czarny odcień, a potem trudno umyć ręce. 

Młode orzechy zanurzone w miodu maja duzą ilość jodu, który jest łatwo wchłaniany przez organizm..
Młode zielone orzechy zawierają dużo witaminy C i całe bogactwo witamin i to jest dobre dla pacjentów, którzy cierpią na anemię i chore dzieci. Syrop ten ma również korzystny wpływ na oczyszczanie wątroby, żołądka i krwi.

Syrop dobrze radzi sobie z problemami tarczycy, chorobach gardła i dróg oddechowych, zwłaszcza w zapaleniu oskrzeli, jest świetny dla zwiększenia odporności, nadaje w klimakterium otyłości i przewlekłych chorób układu oddechowego, w tworzeniu fizycznej, psychicznej i energetycznej równowagi, neutralizuje działanie toksyn.