piątek, 11 listopada 2016

 Domowa mieszanka do piernika



Składniki
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu ceylońskiego
  • 3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu zielonego( środek)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielony anyż gwiazdkowy ( środek -nasionka)
  • 1 łyżeczka kwiatu gałki muszkatołowej (lub w zamian sama gałkę muszkatołowej)
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie

    Wszystkie zmielone przyprawy wymieszać razem i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do jednego roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com