Google+ Followers

jabłecznik



Składniki

  • 500gr. mąki
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 250 g - masła zimnego
  • 1 szklanka - cukru pudru
  • 2 - jajka
  • szczypta soli
  • 2 - budynie waniliowe
  • ¾ l - mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1kg obranych jabłek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Posiekać z zimnym masłem przesianą mąke z proszkiem  . Gdy sie połączą dodac cukier. Zrobić kopczyk, wybić jajka,które posolić szczyptą soli. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na blachę,wyłożona papierem do pieczenia,druga włożyc do woreczka i do zamrażarki. Blache wyłożona ciastem wstawić do lodówki.Z budyniu i mleka ugotować budyń ,przestudzić. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać ostudzonym budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce jarzynowej.Piec około 45-60 minut w temp. 180 st. C do złotego koloru. Pierwsze 30 minut pieke na grzałce dolnej ,a następnie góra i dół.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.