Składniki
- 500gr. mąki
- 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
- 250 g - masła zimnego
- 1 szklanka - cukru pudru
- 2 - jajka
- szczypta soli
- 2 - budynie waniliowe
- ¾ l - mleka
- 4-5 łyżek cukru
- 1kg obranych jabłek
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Posiekać
z zimnym masłem przesianą mąke z proszkiem . Gdy sie połączą
dodac cukier. Zrobić kopczyk, wybić jajka,które posolić szczyptą
soli. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Podzielić
na dwie równe części. Jedną wyłożyć na blachę,wyłożona
papierem do pieczenia,druga włożyc do woreczka i do zamrażarki.
Blache wyłożona ciastem wstawić do lodówki.Z budyniu i mleka
ugotować budyń ,przestudzić.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na
schłodzonym cieście. Zalać ostudzonym budyniem. Wyrównać. Na wierzch
zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce jarzynowej.Piec około 45-60
minut w temp. 180 st. C do złotego koloru. Pierwsze 30 minut pieke
na grzałce dolnej ,a następnie góra i dół.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com