Co ugotować ?
To pytanie codziennie zadają sobie miliony ludzi na całym świecie.
Mam nadzieję, że moja strona ,przepisy kulinarne pomoże Ci rozwiązać ten problem dzisiaj.
Znajdziesz przepisy wraz ze spisem składników i instrukcją wykonania.
Składniki • 0,5 l miodu •
2 niepełne szklanki cukru • 1 kostka masła (250g) • 1
kg + 1 szklanka mąki tortowej • 3 jajka • 3 łyżeczki
sody • 1/2 szklanki mleka • szczypta soli • 2 lub 3
opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony
Wykonanie
Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia
cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie
dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę
rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć
ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia.
Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki)
na 5 - 6 tygodni. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.
Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie
chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec
w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20
minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na
kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki
posmarować dżemem śliwkowym przepis tutaj,przykryć papierem do pieczenia i ściereczka
,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą
czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki.
.:))
przepis z ksiażki
W
staropolskiej kuchni i przy polskim stole ---- Maria Lemnis i Henryk Vitry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com