piernik staropolski dojrzewający
Składniki
• 0,5 l miodu
•
2 niepełne szklanki cukru
• 1 kostka masła (250g)
• 1
kg + 1 szklanka mąki tortowej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki
sody
• 1/2 szklanki mleka
• szczypta soli
• 2 lub 3
opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony
Wykonanie
Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia
cukru.. Nie gotować.
Zostawić masę do ostudzenia. Następnie
dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę
rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem.
Przełożyć
ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia.
Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki)
na 5 - 6 tygodni.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.
Podzielić je na 3części.
Przygotować blaszki. Takie jakie
chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20
minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na
kratkę do pieczenia, aby wystygły.
Wystudzone pierniki
posmarować dżemem śliwkowym przepis tutaj,przykryć papierem do pieczenia i ściereczka
,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą
czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki.
.:))
przepis z ksiażki
W
staropolskiej kuchni i przy polskim stole ---- Maria Lemnis i Henryk Vitry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com