piątek, 11 listopada 2016

piernik staropolski dojrzewający





j

Składniki

• 0,5 l miodu
• 2 niepełne szklanki cukru
• 1 kostka masła (250g)
• 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody
• 1/2 szklanki mleka
• szczypta soli
• 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony



Wykonanie


Miód, cukier i margarynę ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować.
Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem.
Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. 
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części.
Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły.
Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym  przepis tutaj,przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki.

.:))  

przepis z ksiażki 

W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ---- Maria Lemnis i Henryk Vitry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...