Składniki:
=1 kg ziemniaków
=1szkl. ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
=1 czerwona cebula
=1 jajko
=2 łyżki oleju
=1 czerwona cebula
=1 jajko
=2 łyżki oleju
=mięso z
rosołu ,posiekane,lub inne ugotowane
=1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki
=sól do smaku
=świeżo zmielony czarny pieprz
=1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki
=sól do smaku
=świeżo zmielony czarny pieprz
= ser cheddar
,lub dowolny
=ketchup lub
inny sos do wyboru
=oliwki
=ser
mozzarella w kulkach
=pare
pieczarek usmażonych
do smażenia:
olej
do smażenia:
olej
Wykonanie
Ziemniaki ugotowane i przeciśniete przełożyć do miski.
Surowe ,obrane i umyte ziemniaki zetrzeć ( ja w blenderze). Umieścić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru soku.
Surowe ,obrane i umyte ziemniaki zetrzeć ( ja w blenderze). Umieścić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru soku.
W misce wymieszać ugotowane
ziemniaki,tarte ziemniaki z jajkiem, solą , pieprzem i mąką.
Patelnie z olejem rozgrzać,łyżką nakładać porcje masy i
formować placki.
Smażyć po 2-3 minut z każdej strony,
aż ładnie się zrumienią. W trakcie smażenia uzupełniać olej
na patelni. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym,
by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obrać i pokroić czerwona
cebulkę w plasterki.
Placek na spód ,na to krążki cebulki ,pare
oliwek ,mozzarelle w kulkach,na to następny placek z mięsem ,ser i
całość zakryć plackiem ,posypać serem .Umieścić w piekarniku
nagrzanego do200° C na 5-6 minuty, do stopienia sera .
kocham placki;)
OdpowiedzUsuń