ciasto
orzechowe
- 10 - żółtek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 duża łyżka mleka
- 250 g - zmielonych orzechów włoskich -ja pozostawilam kawałeczki do chrupania
- 1 laska - wanilii
ciasto
migdałowe
- 10 białek
- 250 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki – mąki ziemniaczanej
- 250 g - zmielonych migdałów -ja pozostawiłam kawałeczki do chrupania
- szczypta soli
Wykonanie
Żółtka
utrzeć z cukrem pudrem na puch. Kakao zmieszać z mlekiem , dodać
do utartych żółtek. Dodać zmielone orzechy , miąższ z wanilii
. Wymieszać do połączenia składników.
Tortownicę
wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Gotowa masę
przełożyć do tortownicy,wyrównać.
Ubić
na sztywno białka z odrobina soli .Do ubitych dodać stopniowo
cukier puder. Wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Na
koniec dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Migdałowa
masę wyłożyć na masę orzechową ,robiąc na środku kopczyk.
Tortownice wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C , piec 60 minut – do suchego patyczka...ciasto rosnie jak szalone,upieczone,pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku
przepis z
W
staropolskiej kuchni i przy polskim stole
Maria
Lemnis, Henryk Vitry
Książka
kucharska ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo
polskie przepisy
kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia
polskiego obyczaju kulinarnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com