piątek, 15 lutego 2019

tort migdałowo-orzechowy

       


   Składniki
ciasto orzechowe
  • 10 - żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 duża łyżka mleka
  • 250 g - zmielonych orzechów włoskich -ja pozostawilam kawałeczki do chrupania
  • 1 laska - wanilii

ciasto migdałowe
  • 10 białek
  • 250 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki – mąki ziemniaczanej
  • 250 g - zmielonych migdałów -ja pozostawiłam kawałeczki do chrupania
  • szczypta soli



    Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Kakao zmieszać z mlekiem , dodać do utartych żółtek. Dodać zmielone orzechy , miąższ z wanilii . Wymieszać do połączenia składników.
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Gotowa masę przełożyć do tortownicy,wyrównać.
Ubić na sztywno białka z odrobina soli .Do ubitych dodać stopniowo cukier puder. Wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Migdałowa masę wyłożyć na masę orzechową ,robiąc na środku kopczyk.
Tortownice wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C , piec 60 minut – do suchego patyczka...ciasto rosnie jak szalone,upieczone,pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku
przepis z
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole
Maria Lemnis, Henryk Vitry
Książka kucharska ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy
kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com