Składniki
- 40 dag brukselki zielonek
- 30 dag groszek cukrowy
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 1 batat starty jak makaron
- parę plasterków boczku
- 1 brokuł
- zioła, ulubione-lubczyk
- sól odkwaszająca
Wykonanie
"al dente" :)
Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle.
Nie ma ścisłej definicji
i
bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania.
bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania.
To zalezy od rodzaju
surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente ok. 5-7 minut. Przy
warzywach zwyczajowo gotowanych przez 15-20 minut, odjąć 5 minut.
Nie za wiele, bo będą pół
surowe. Na parze możesz gotować w tradycyjnych garnkach, albo w różnych marek
parowarach. Warzywa zatrzymują w tej technice obróbki,więcej składników.
surowe. Na parze możesz gotować w tradycyjnych garnkach, albo w różnych marek
parowarach. Warzywa zatrzymują w tej technice obróbki,więcej składników.
Różnice czasowe między
produktem dogotowanym, a al dente,
są w gotowaniu na parze mniej więcej takie same, jak w wodzie.
Sól zastąpić ziołami. Gotując na parze, przyprawiasz po ugotowaniu w razie potrzeby.
są w gotowaniu na parze mniej więcej takie same, jak w wodzie.
Sól zastąpić ziołami. Gotując na parze, przyprawiasz po ugotowaniu w razie potrzeby.
ALBOOOO
Gotuj bez wody i krótko.
Potrzebny garnek z grubym dnem i szczelnie dopasowaną pokrywką.
Kładziesz dokładnie umyte warzywa na dnie garnka, nie solisz, nic nie
dodajesz, przykrywasz. Chwilę dusisz.
warzywa mają w sobie tyle wody, że wystarczy jej do takiego gotowania,
para wodna podnosi się do góry i w zetknięciu z pokrywką skrapla się i
opada na dno naczynia. Warzywa zachowają maksymalną ilość wartościowych
składników, które nie są wypłukane przez wodę i przy tym mają dobry
smak, mimo braku soli. Jeśli para trochę ucieka, bo garnek
nieodpowiedni, dodaj ze 2-3 łyżki wody, będzie podobnie.
Potrzebny garnek z grubym dnem i szczelnie dopasowaną pokrywką.
Kładziesz dokładnie umyte warzywa na dnie garnka, nie solisz, nic nie
dodajesz, przykrywasz. Chwilę dusisz.
warzywa mają w sobie tyle wody, że wystarczy jej do takiego gotowania,
para wodna podnosi się do góry i w zetknięciu z pokrywką skrapla się i
opada na dno naczynia. Warzywa zachowają maksymalną ilość wartościowych
składników, które nie są wypłukane przez wodę i przy tym mają dobry
smak, mimo braku soli. Jeśli para trochę ucieka, bo garnek
nieodpowiedni, dodaj ze 2-3 łyżki wody, będzie podobnie.
W tradycyjnym gotowaniu w
wodzie, większość smaku ucieka do wody, którą potem
się wylewa, a resztka smaku i aromatu zostaje w warzywach. Tu natomiast
wszystko zostaje w warzywach.
Zdecydowanie spróbuj tak gotować, a zobaczysz, że warto.
się wylewa, a resztka smaku i aromatu zostaje w warzywach. Tu natomiast
wszystko zostaje w warzywach.
Zdecydowanie spróbuj tak gotować, a zobaczysz, że warto.
Wykonanie końcowe
Gotowe warzywa połączyć w jednym rondlu,najlepiej żeliwnym ,lub z grubym dnem.
Boczek pokroić w większą
kostkę i podsmażyć w rondlu.
Dodać warstwami
przygotowane warzywa poddusić razem około 10-12 minut .W razie
potrzeby dodać olej kokosowy .Na koniec dodać ulubione zioła i u
mnie sól odkwaszająca ,lubczyk .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com