wtorek, 21 maja 2019

miekki jablecznik

Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 60 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki  w temperaturze pokojowej.


Wykonanie

Całe jajka i cukier ubić na kogel mogel. Wlewać  olej i mleko miksując nadal. Na wolnych obrotach miksera, dodać mąkę z proszkiem ,do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone.  Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175ºC przez około 12-15 minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić ,  wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta , wyrównać.
Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka 
Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki.



Składniki



  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 słoiki (0,9 litra ) jabłek pokrojonych w kostke ,lub startych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie
 Skrobię ziemniaczaną wymieszać z cytryną-sok , dodać do jabłek. Jabłka miałam w słoikach ,więc je wykorzystałam.


1 komentarz:

777pepin777@gmail.com