Składniki:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 60 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki w temperaturze
pokojowej.
Wykonanie
Całe jajka i cukier ubić na kogel
mogel. Wlewać olej i mleko miksując nadal. Na wolnych
obrotach miksera, dodać mąkę z proszkiem ,do połączenia
składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone.
Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do
pieczenia.
Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w
temperaturze 175ºC przez około 12-15 minut lub do
zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić ,
wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na wierzch wylać resztę
ciasta , wyrównać.
Piec 30 minut w temperaturze 175ºC
lub do tzw. suchego patyczka
Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem
pudrem i pokroić na kawałki.
Składniki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 słoiki (0,9 litra ) jabłek pokrojonych w kostke ,lub startych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Skrobię
ziemniaczaną wymieszać z cytryną-sok , dodać do jabłek. Jabłka
miałam w słoikach ,więc je wykorzystałam.
Przepis tym razem nie dla mnie, ponieważ nie jem jabłek.
OdpowiedzUsuń