Składniki
- 1 1/2 szkl. orzechy laskowe ,lub włoskie 170g
- 6 dużych białka jajek, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1/2 rodzynek opcjonalnie, mogą być daktyle
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy - opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki ekstraktu czysty migdałowy - opcjonalnie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka soku z cytryny
krem
- 3 szklanki śmietana kremówka
- 1/4 szklanki cukier drobny
- mascarpone
Rozgrzać
piekarnik do 180 ° C . Narysować dwa koło 22cm.na papierze do
pieczenia na lewej stronie.
Orzechy
laskowe podpiec przez 12 do 14 minut, aż zbrązowieje. Ostudzić
nieco, a następnie przenieść na ręcznik i trzeć do usunięcia
skórek. Posiekać orzechy. Obniżyć temperaturę piekarnika 110
°C.
W
misce mikser ubić białka z solą o średniej prędkości do
miękkości .Stopniowo dodać cukier puder na dużej prędkości ,do
sztywności białek. Dodać posiekane orzechy i rodzynki,mąkę ziemniaczana ,oraz sok z cytryny. Całość
wymieszać .
Uformować
dwie bezy na kółkach wyrysowanych na papierze , ułożony na blaszce i piec 2 godziny i 30 minut.
Wyłączyć
piekarnik, zostawić uchylone drzwiczki.
Ubić
śmietankę ,podczas ubijania dodać cukier i nadal ubijać .Dodać
mascarpone i jeszcze chwilę ubijać do połączenia składników.
(Bezy
można upiec 2-3 dni wcześniej i zostawić na blaszce w uchylonym
piekarniku.)
Bezy
przełożyć kremem i wstawić do lodówki ,aby całość się
schłodziła:))
Najlepszy dodatek do kawy! Beza z orzechami :)
OdpowiedzUsuńPychota! Beza to zdecydowanie moje ulubione ciasto! Niestety ma milion kalorii, ale mimo wszystko i tak je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWOW just what I was searching for. Came here by searching for a
OdpowiedzUsuń