piątek, 5 lipca 2019

Sok- Hyćka, czyli syrop z kwiatów czarnego bzu



Składniki
  • 40 różyczek kwiatu
  • 2 l wody
  • 1 kg cukru ,lub mniej
  • sok z 4 cytryn


Wykonanie
Kwiaty zalać przegotowaną ostudzoną wodą na 2 dni.(nie wolno mieszać metalową łyżką).  
Po dwóch dniach odcedzić i dokładnie wycisnąć płyn.
Dodać wyciśnięty sok z 4 cytryn i 3 połówki skórki ---z cytryn wyciśniętych zmiksowanych na puree . 
Następnie połączyć z cukrem ,wstawić na gaz ,podgrzewać do rozpuszczenia cukru. 
Nie doprowadzać do wrzenia.
Gotowy sok przelać do słoiczków .Pasteryzować w piekarniku przez 20 minut w 120°C
ps.
przepis przywieziony z urlopu od P.Tereski.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com