- 1 i ½ kg dojrzałych czarnych porzeczek
- 500 g cukru
- 125 ml spirytusu (90 – 96 %)
- 3x0,5 litra czystej wódki (40 %)
przepis
z tu
Wykonanie
Porzeczki dokładnie
oczyścić,opłukać i osuszyć
Włożyć do dużego słoja, przesypując cukrem
warstwy owoców. Zamknąć słój i pozostawić na 4 tygodnie w
ciepłym, słonecznym miejscu. Raz dziennie słojem potrząsnąć, ,a co trzeci dzień odkręcić na
chwilę i odgazować.
Po 4
tygodniach zlać sok do wyparzonego, suchego naczynia, wymieszać go ze spirytusem i wstawić do lodówki. Zalać wódką owoce i odstawić na 3 tygodnie.
Po tym
czasie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy wymieszany ze
spirytusem, wymieszać. Ponownie przelać do czystego słoja,
szczelnie zamknąć i zostawić na 2 miesiące w zacienionym miejscu.
Nalewkę
przecedzić przez kilkukrotnie złożoną
gazę , przelać do butelek i odstawić do sklarowania.
Do konsumpcji nadaje się najwcześniej na Boże Narodzenie
Do konsumpcji nadaje się najwcześniej na Boże Narodzenie
ps.robię juz drugi raz z tego przepisu i najszybciej wypijana przez gości jest likier powstały po nalewce.to dla tego likieru nastawiam nalewkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com