niedziela, 14 lipca 2019

2 korzyści z czarnej porzeczki -nalewka i likier



Składniki:
  • 1 i ½ kg  dojrzałych czarnych porzeczek
  • 500 g cukru
  • 125 ml spirytusu (90 – 96 %)
  • 3x0,5 litra czystej wódki (40 %)
przepis z tu

Wykonanie

Porzeczki dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć  Włożyć do dużego słoja, przesypując cukrem  warstwy owoców. Zamknąć słój i pozostawić na 4 tygodnie w ciepłym, słonecznym miejscu. Raz dziennie słojem potrząsnąć, ,a co trzeci dzień odkręcić na chwilę i odgazować.
Po 4 tygodniach zlać sok do wyparzonego, suchego naczynia, wymieszać go ze spirytusem i wstawić do lodówki. Zalać wódką owoce i odstawić na 3 tygodnie. 
Po tym czasie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy wymieszany ze spirytusem, wymieszać. Ponownie przelać do czystego słoja, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 miesiące w zacienionym miejscu.
Nalewkę przecedzić przez kilkukrotnie złożoną gazę , przelać do butelek i odstawić do sklarowania.
Do konsumpcji nadaje się najwcześniej na Boże Narodzenie

ps.robię juz drugi raz z tego przepisu i najszybciej wypijana przez gości jest likier powstały po nalewce.to dla tego likieru nastawiam nalewkę .

Porzeczek po zlaniu nalewki można nie wyrzucać, wsypać do nich 500 g cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok, wtedy staniemy się posiadaczami smacznego, słodkiego likieru idealnego np. do nasączania ciast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com