piątek, 5 lipca 2019

ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną





Składniki

Ciasto:    blaszka duza 35x24cm
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • szczypta soli

Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • owoce -u mnie porzeczka czarna i czerwona ,tyle aby zakryć całość ciasta.
Wykonanie

Owoce przespać cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić(reakcja jest burzliwa) . Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po jednym żółtku (białka do oddzielnego naczynia do ubicia). Dodawać mąkę i śmietankę z proszkiem.
Ubić na sztywno białka z odrobiną soli-ubite białka dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać(już bez miksera). I wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(lub wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką).Ciasto posypać odrobiną mąki(owoce nie zapadną się) i na nim ułożyć owoce. Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, ja robię ręką i rozłożyć na owocach.
Piec w nagrzanym piekarniku 180° ok. 45-50 minut- zależy to od piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia.
Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego 

 ps.
ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... 
Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy!          
Przepis Mamy Jadzi z messages,za który dziekuje ,szybki smaczny.

2 komentarze:

777pepin777@gmail.com