Placki
Składniki
- 4-5
ziemniaków średnich
- 1
cebula średnia
- 1
duże jajko
- olej
do smażenia
- sól
do smaku
- pieprz
do smaku
Wykonanie
Ziemniaki obrać ,umyć .Cebulę obrać .Ziemniaki i cebule pociąć na mniejsze kawałki i zblendować na gładko,lub zetrzeć ręcznie na tarce.Dodać jajko i przyprawy ,wymieszać do połączenia. Smażyć placki na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
ps. te placki nie maja mąki ,dlatego patelnia musi byc bardzo gorąca.na wierzchu jest łyżka serka naturalnego.
Buraki ,pasta
Składniki
- 2
nieduże ogórki małosone ,lub kiszone
- 2
- 2½ szkl. buraków z zakwasu
buraczanego
- 3
ząbki czosnku z zakwasu
- 2-3
łyżki oliwa z oliwek
Wykonanie
Wszystkie
składniki zmiksować na gładko i gotowe.
Ogórki zielone ,plasterki
Składniki
- ogórek
zielony
- 500 g
- oliwa
- 1 łyżka
- szczypiorek
opcjonalnie
- sól
- pieprz
- sok z
cytryny,lub ocet szampana,jabłkowy
Wykonanie
Ogórki
umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na
talerzykach.
Polać
oliwą wymieszaną z przyprawami i posypać posiekanym szczypiorkiem.
zakwas
z buraka
Składniki
- 2 kilo buraków
- 2 główki czosnku,nie obrane przekrojone na pół
- 4 litry przegotowanej ostudzonej wody
- 8-10 ziele angielskie
- 4-6 liście laurowe
- 2,5 łyżki soli
- kromka razowego chleba na zakwasie opcjonalnie
- ½ lub 1 łyżka soli na 1 litr wody(można zrobić również zupełnie bez soli)
Wykonanie:
Buraki
umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
Do
wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie
przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać
pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą
, tak, aby woda zakryła całość .Docisnąć talerzykiem .
Zakryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni .
Ukiszony
zakwas przecedzić i przelać do czystych słoików .Przechowywać
w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać do pasty z buraka ,lub
zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com