Składniki
- 1 litr wody przegotowanej letniej
- 2
szkl. cukru ( wsypać
do wody)
- 1
litr spirytusu
- 15 cytryn
Wykonanie
Całe cytryny włożyć do miski ,zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut. odcedzić
Wodę z cukrem zagotować do rozpuszczenia cukru,ostudzić.
Do ostudzonej wody z cukrem wlać spirytus . Pokroić cytryny w plasterki,wyjąć pestki.
Tak przygotowane cytryny zalać wodą ze spirytusem.
Odstawić całość na 24 godziny w szklanym słoju,zakręcić.
Po tym czasie cytryny wycisnąć dokładnie. Całość 2-3 razy przecedzić przez sito wyłożone gazą .Przelać wódkę do butelek ,odstawić w zimne miejsce .Alkohol gotowy do spożycia Wyszlo 3 x 0,25l plus 0,2 l plus niepełna 0,5 l
Pokazany alkohol wykonany został z ½ porcji produktów.
Przepis Artura i Pauliny z Tarnowa,przywieziony z wakacji i jak powiedzi najlepszy spirytus ,oczyszczony najlepiej jest z Polmos Warszawa
ps. lub (niech czeka na przyszły rok do wyjazdu na wakacje ,
do spotkania z przyjaciółmi, hahaha )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com