Składniki
- 2 szkl.suszu kwiatów czarnego bzu
- 6-7 cytryn sok
- 3 litry wody
- 1 kg cukru
Susz
zalać gorącą woda z cukrem( woda przegotowana z
cukrem do rozpuszczenia cukru) Odstawić na noc . Przecedzić , dodać
sok z cytryny, wymieszać . Doprowadzić syrop do wrzenia i szybko
przelać do słoiczków ,zakręcić postawić do góry dnem . Jeśli
wolisz pasteryzować to krotko 8-10 minut.:))
Suszone
kwiatu bzu czarnego to nie tylko wspaniały smak i aromat. Roślina
ta od wieków znana była zielarzom i aptekarzom. Już wiele lat temu
odkryto, że kwiaty bzu czarnego
mają
właściwości przeciwgrypowe oraz wykrztuśne. Ich napotne działanie
wspomaga redukcję stanów gorączkowych. Dodatkowo napar z kwiatu
bzu czarnego
wspomaga
działanie nerek, wzmagając produkcję moczu.
Stanowią
wspaniały dodatek do herbaty lub nawet samodzielną bazę dla
aromatycznego naparu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com