Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki + mąka tortowa do wyrabiania i podsypywania
- 1 kostka masła 200 g
- 540 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 całe jajko + 1 żółtko a białko do smarowania
- 3 czubate łyżki cukru
- 5 dag drożdży świeżych
- 5-6 jabłek lub dżem
Lukier:
cukier puder, sok z cytryny
Wykonanie
Wsypać
do miski przesiane mąki
Na
mące
rozłożyć
posiekane masło
lub stare na tarce.
Na
nim równomiernie rozłożyć
śmietanę.
Na
nią
rozsypać
cukier i cukier waniliowy
Na
cukier rozkruszyć
drożdże
.
Na
wierzch wybić
jajko i żółtko
Przykryć
ścierczką
i odstawić
na ok. 2 godziny, drożdże
mają
się
całkowicie
rozpuścić
i zacząć
pracować
Po
tym czasie wyrobić
ręką
ewent.podsypać
mąką
i ponownie odstawić
do wyrośnięcia.
Wyłożyć
ciasto na blat, wyrobić
delikatnie, podzielić
na 3 porcje i każdą
rozwałkować
w kształcie
koła
podzielić
na 16 części,
rozłożyć
nadzienie i formować
rogaliki Posmarować
roztrzepanym białkiem
i wstawić
do piekarnika
rozgrzanego to temp. 180 °C, piec ok. 15-20
min. Po upieczeniu polukrować.
A
potem kawka i jedzenie. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com