Składniki
- 8 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 150 g maku
- 50 g mąki + 1 łyżka pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczeniakrem
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 300 ml + 2 łyżki mleka
- 1 op. budyniu waniliowego proszek
- 300 g masłaprzełożenie
- 200 ml mocnej kawy
- około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza)glazura czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 100 ml kremówki 30%
ciasto
Wykonanie
Rozgrzać
piekarnik do 180 stopni Celsjusza
forma
blaszki 21x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Ubić
pianę z białek ze szczyptą soli, aż sztywno. Powoli dodawać
cukier i kontynuować ubijanie, aż białka są sztywne i błyszczące.
Wymieszać
mąkę ,mak i proszek do pieczenia w małej misce. Połączyć z
ubitymi białkami.
Piec
ciasto około 30-35 lub do suchego patyczka .Pozostawić do
całkowitego wystygnięcia.
Umieść
żółtka i cukier w rondelku i dobrze wymieszać. Dodać mleko i
budyń waniliowy ,wszystko ubić na gładko.
Ogrzewać
mieszaninę mieszając trzepaczką , przez cały czas, aż zacznie
gęstnieć.
To
około 10 minut. Gotowy budyń przestudzić .Masło w temperaturze
pokojowej pokroić na kostki. Budyń miksować z masłem na gładki
krem.
Na
ciasto makowe ,wyłożyć gotowy krem. Na to ciastka zamaczane
chwilkę w kawie -nie mogą się dużo namoczyć .Na wierzch
glazurę czekoladową.
Pokruszoną
czekoladę dać do rondelka z masłem i śmietanką w kąpieli
wodnej, często mieszając, aż wszystko się rozpuści .Gotowe
rozprowadzić równomiernie na ciasto i wstawić do lodówki na
stężenie czekolady:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com