sobota, 19 października 2019

sernik na ciemnym cieście



Składniki                                                                                                                                             ciasto

  •  190 g masła rozpuszczonego
  •  2,5 szklanki mąki pszennej
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3/4 szklanki drobnego cukru
  •  2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  •  4  żółtka

masa serowa:

  •  4 białka
  •  szczypta soli
  •  1,20 kg  twarogu dwa razy zmielonego
  •  około 1 szklanki cukru
  •  1 budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek)
  •  150 g masła




Wykonanie
Ciasto:
Masło rozpuścić. W misce wymieszać  mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
Do suchych składników dodać żółtka , przestudzone rozpuszczone masło .Zagnieść ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę.
 3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy  dłonią,.
Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut, razem z 1/3 odłożonego ciasta na kruszonkę.
Masa serowa:
Twaróg zmielony zmiksować z masłem na gładką masę .Dodać partiami cukier  i budyń , ponownie zmiksować na gładko. Do tak przygotowanej masy dodać ubita piane z białek i całość delikatnie wymieszać do połączenia . Wyciągnąć ciasto z lodówki, masę serowa wyłożyć na schłodzony spód,następnie posypać reszta ciasta.  Piec 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C
Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce,do lodówki:)) ps. szybko zniknął i dlatego nie ma wiecej fotek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com