Składniki ciasto
- 190 g masła rozpuszczonego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
- 4 żółtka
masa serowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1,20 kg twarogu dwa razy zmielonego
- około 1 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek)
- 150 g masła
Ciasto:
Masło rozpuścić. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
Do suchych składników dodać żółtka , przestudzone rozpuszczone masło .Zagnieść ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę.
3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy dłonią,.
Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut, razem z 1/3 odłożonego ciasta na kruszonkę.
Masa serowa:
Twaróg zmielony zmiksować z masłem na gładką masę .Dodać partiami cukier i budyń , ponownie zmiksować na gładko. Do tak przygotowanej masy dodać ubita piane z białek i całość delikatnie wymieszać do połączenia . Wyciągnąć ciasto z lodówki, masę serowa wyłożyć na schłodzony spód,następnie posypać reszta ciasta. Piec 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C
Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce,do lodówki:)) ps. szybko zniknął i dlatego nie ma wiecej fotek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com