sobota, 19 października 2019

kruchy jabłecznik z mąki orkiszowej


formę o średnicy 26 cm
Składniki
  • 2 szklanki mąki orkiszowej, u mnie pełnoziarnista
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • szczypta soli
  • ¾ kostki masła (150g)
nadzienie
  • kilogram jabłek słodkich
  • sok z cytryny


Wykonanie
Posiekane masło połączyć zresztą składników. Ciasto będzie w formie kruszonki. Połowę ciasta przesypujemy do formy,lekko ugniatamy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do
180°C.
Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać. Gotowe jabłka wsypać do formy z przestudzonym spodem,lekko docisnąć jabłka. Na wierz resztę ciasta wsypać przykrywając jabłka. Już nie dociskamy kruszonki. Piec około 40-50 minut w 200° C :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com