formę o średnicy 26 cm
Składniki
- 2 szklanki mąki orkiszowej, u mnie pełnoziarnista
- 1 szklanka drobnego cukru
- szczypta soli
- ¾ kostki masła (150g)
- kilogram jabłek słodkich
- sok z cytryny
Posiekane masło połączyć zresztą składników. Ciasto będzie w formie kruszonki. Połowę ciasta przesypujemy do formy,lekko ugniatamy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do
180°C.
Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać. Gotowe jabłka wsypać do formy z przestudzonym spodem,lekko docisnąć jabłka. Na wierz resztę ciasta wsypać przykrywając jabłka. Już nie dociskamy kruszonki. Piec około 40-50 minut w 200° C :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com