Składniki
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże łyżki kakao
- 3-4 gruszki bardzo twarde,obrane i wyciete gniazdo nasienne
Wykonanie:
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Utrzeć
masło na gładko,stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.Dodać żółtka nadal miksując.
Proszek
rozpuścić w mleku. Do tak przygotowanej masy dodać mleko z
proszkiem ,mąkę i już na wolnych obrotach ubitą pianę z
białek.Połowę ciasta wyłożyć do formy z kominem-u mnie mała
tortownica i wkładany komin.
Na
wierzch ułożyć połówki gruszek gniazdami do góry.
Do
drugiej połowy ciasta dodać kakao ,wymieszać do połączenia
składników i gotowe wyłożyć na gruszki.Wyrównać .Wstawić do
nagrzanego piekarnika
do
180°C i piec 45-60 minut-wszystko zależy od piekarnika.
ps.Jadzia
G.od ,której mam przepis piecze 45minut ,u mnie było to 60 minut-do
suchego patyczka. Na koniec
posypac cukrem pudrem ,lub lukrem:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com