Składniki
na 1 litr słoika: nakłuć
pomidorki
- pomidory - 500-600 gramów-zależy od wielkości pomidorow
- 1/4 papryka czerwona,lub zielona
- koper parasol
- 1 ząbek czosnek
- 4 szt. czarnego pieprzu
- 3szt.ziele angielskie
- 1-2 liść laurowy
- 400-500 ml. zalewy na słoik
- ocet 70% ,lub własnej robot- 0,5 łyżeczki
Zalewa
na 1 litr wody:
- sól - 20-25 gram- w zależnosci jak słona jest sól - u mnie kłodawska
- cukier - 35 gram
Wykonanie
Wygotować
słoiki i pokrywki w wodzie 4-5 minut, a następnie pasteryzować
parą (w piekarniku). 1,5 litra - 7 minut ,a1 litr - 5 minut.
Przygotować
składniki zalewy :
zalewamy liście laurowe i koper parasole zalać wrzącą wodą n 2 minuty, odcedzić .
Papryke
umyć
i pokroić na kawałki-bez nasion.
Pomidory
przekłuć
tam, gdzie była łodyga, aby nie pękły podczas zalewania
wrzątkiem.
Włożyć
składniki do słoika ,zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15
minut, a następnie wylać wodę. Podczas rozgrzewania pomidorów
przygotować czystą zalewę .
Dodać
sól i cukier,zagotowac do rozpuszczenia soli i cukru. Gotową zalewę
wlać do słoika z pomidorami ,
dodać ocet i natychmiast zamknąć słoik.
Odwróć
słoik nakryć kocem do całkowitego ostudzenia.
Przechowywać
w ciemnym miejscu, Pomidory są słodkie, smaczne :))
I potem z nich robi się zupę? Tego octu nie czuć?
OdpowiedzUsuń