wtorek, 3 września 2019

Smaczne pomidory na zimę




Składniki na 1 litr słoika: nakłuć pomidorki
  • pomidory - 500-600 gramów-zależy od wielkości pomidorow
  • 1/4  papryka czerwona,lub zielona
  • koper parasol
  •  1 ząbek czosnek
  • 4 szt. czarnego pieprzu
  •  3szt.ziele angielskie
  • 1-2 liść laurowy
  • 400-500 ml. zalewy na słoik
  • ocet 70% ,lub własnej robot- 0,5 łyżeczki
Zalewa na 1 litr wody:

  • sól - 20-25 gram- w zależnosci jak słona jest sól  - u mnie kłodawska
  • cukier - 35 gram

Wykonanie

Wygotować słoiki i pokrywki w wodzie 4-5 minut, a następnie pasteryzować parą (w piekarniku). 1,5 litra - 7 minut ,a1 litr - 5 minut.
Przygotować składniki zalewy : zalewamy liście laurowe i koper parasole zalać wrzącą wodą n 2 minuty, odcedzić .
Papryke umyć i pokroić na kawałki-bez nasion.
Pomidory przekłuć tam, gdzie była łodyga, aby nie pękły podczas zalewania wrzątkiem.
Włożyć składniki do słoika ,zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut, a następnie wylać wodę. Podczas rozgrzewania pomidorów przygotować czystą zalewę .
Dodać sól i cukier,zagotowac do rozpuszczenia soli i cukru. Gotową zalewę wlać do słoika z pomidorami , dodać ocet i natychmiast zamknąć słoik.
Odwróć słoik nakryć kocem do całkowitego ostudzenia.
Przechowywać w ciemnym miejscu, Pomidory są słodkie, smaczne :))


1 komentarz:

777pepin777@gmail.com