Składniki:na dużą formę
ja kiedyś dostałam garnek kamienny 30 cm z Delimano i w nim piekłam
ciasto ciemne
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 2-3 łyżki kakao
- 1
i 1/2 łyżeczki
sody
warstwa kokosowa:
- szczypta soli
- 5 białek
- 1/2 szkl cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1½ szklanki wiórek kokosowych
- 200 g serka waniliowego
- owoce,maliny,borówki
Wykonanie
1½
szklanki mąki posiekać z zimnym masłem .Cukier ubić ręcznie z
żółtkami
-rozbełtać do połączenia składników. Do żółtek dodać kakao.
Jogurt wymieszać z sodą ,dodać do żółtek.
Zrobić dołek i do mąki z masłem dodać żółtka wymieszane z cukrem, kakao ,jogurtem z sodą .
Siekać nożem do połączenia składników,szybko wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części 1/3 i 3/4.-ja wkładam na górna półkę w lodówce do mocnego stwardnienia,a jak mam czas to zostawiam na całą noc ,a rano piekę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta starkować na tarce jarzynowej . Lekko uklepać w formie.
Teraz ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier w trakcie ubijania. Mąkę wymieszać z wiórkami i budyniem.
Dodać serek i wiórki z budyniem i mąką ziemniaczana .Miksować na wolniejszych obrotach do połączenia składników.
Gotową masę wyłożyć na surowy spod ciasta ,na masę poukładać borówki,maliny.
Na wierzch starkować pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° około 45-50 minut.
Ciasto w smaku przypomina ciut sernik ciut batony bounty. Dla fanów kokosa idealne.
Moj mąż nie lubi kokosa ,a ciastem się zajadał.
-rozbełtać do połączenia składników. Do żółtek dodać kakao.
Jogurt wymieszać z sodą ,dodać do żółtek.
Zrobić dołek i do mąki z masłem dodać żółtka wymieszane z cukrem, kakao ,jogurtem z sodą .
Siekać nożem do połączenia składników,szybko wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części 1/3 i 3/4.-ja wkładam na górna półkę w lodówce do mocnego stwardnienia,a jak mam czas to zostawiam na całą noc ,a rano piekę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta starkować na tarce jarzynowej . Lekko uklepać w formie.
Teraz ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier w trakcie ubijania. Mąkę wymieszać z wiórkami i budyniem.
Dodać serek i wiórki z budyniem i mąką ziemniaczana .Miksować na wolniejszych obrotach do połączenia składników.
Gotową masę wyłożyć na surowy spod ciasta ,na masę poukładać borówki,maliny.
Na wierzch starkować pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° około 45-50 minut.
Ciasto w smaku przypomina ciut sernik ciut batony bounty. Dla fanów kokosa idealne.
Moj mąż nie lubi kokosa ,a ciastem się zajadał.
piękne i napewno b.apetyczne pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńszybko znika ,warto zrobić .Zostawiłam kawalek w lodówce aby sprawdzić ile wytrzyma i okazalo sie ,że po 3 dniach bylo o niebo lepsze niż pierwszego dnia....
Usuń