piątek, 6 września 2019

ciasto z kokosem i owocami




Składniki:na dużą formę
ja kiedyś dostałam g
arnek kamienny 30 cm z Delimano i w nim piekłam

     ciasto ciemne
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 

    warstwa kokosowa:
  • szczypta soli
  • 5 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki wiórek kokosowych
  • 200 g serka waniliowego
  • owoce,maliny,borówki

Wykonanie

1½ szklanki mąki posiekać z zimnym masłem .Cukier ubić ręcznie z żółtkami
-rozbełtać do połączenia składników. Do żółtek dodać kakao.
Jogurt wymieszać z sodą ,dodać do żółtek.
 Zrobić dołek i do mąki z masłem dodać żółtka wymieszane z cukrem, kakao ,jogurtem z sodą .
Siekać nożem do połączenia składników,szybko wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części 1/3 i 3/4.-ja wkładam na górna półkę w lodówce do mocnego stwardnienia,a jak mam czas to zostawiam na całą noc ,a rano piekę.
 Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta starkować na tarce jarzynowej . Lekko uklepać w formie.
Teraz ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier w trakcie ubijania. Mąkę wymieszać z wiórkami i budyniem.
Dodać serek i wiórki z budyniem i mąką ziemniaczana .Miksować na wolniejszych obrotach do połączenia składników.
Gotową masę wyłożyć na surowy spod ciasta ,na masę poukładać borówki,maliny.
Na wierzch starkować pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° około 45-50 minut.
Ciasto w smaku przypomina ciut sernik ciut batony bounty. Dla  fanów kokosa idealne.

Moj mąż nie lubi kokosa ,a ciastem się zajadał.



2 komentarze:

  1. piękne i napewno b.apetyczne pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybko znika ,warto zrobić .Zostawiłam kawalek w lodówce aby sprawdzić ile wytrzyma i okazalo sie ,że po 3 dniach bylo o niebo lepsze niż pierwszego dnia....

      Usuń

777pepin777@gmail.com