poniedziałek, 9 grudnia 2019

paszteciki krucho-drozdzowe do roznych farszy

Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki 
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru - pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %)
  • 2 żółtka
  • bialko zostawić do posmarowania pasztecików
  • sezam do posypania opcjonalnie



Wykonanie
Farsz ,moze być z miesa,kapusta z grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże.
Przygotować ciasto:
Rozpuścić drożdże w śmietanie.
Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto.
Przed dalszą obróbką  wstawić do lodówki (przykryte ściereczką).
Podzielić ciasto na cztery części.

Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10 cm.
Podzielić nadzienie na cztery cześci.
Kłaść je na środku każego prostokąta z ciasta.
Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem.
Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem do dołu, wyrównać.
Przekroić każdy na 4 , 6 ,lub 8 części.
Układać paszteciki na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut.ja od razu do piekarnika wstawialam i rosly.

Piec w piekarniku dobrze  nagrzanym do 185 stopni około 15 - 20 minut.
Studzić na kratce.
Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com