Składniki
Ciasto:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru - pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %)
- 2 żółtka
- bialko zostawić do posmarowania pasztecików
- sezam do posypania opcjonalnie
Wykonanie
Farsz ,moze być z miesa,kapusta z
grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże.
Przygotować ciasto:
Rozpuścić drożdże w śmietanie.
Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto.
Przed dalszą obróbką wstawić do lodówki (przykryte ściereczką).
Podzielić ciasto na cztery części.
Przygotować ciasto:
Rozpuścić drożdże w śmietanie.
Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto.
Przed dalszą obróbką wstawić do lodówki (przykryte ściereczką).
Podzielić ciasto na cztery części.
Każdą z nich rozwałkować na
prostokąt o szerokości około 10 cm.
Podzielić nadzienie na cztery cześci.
Podzielić nadzienie na cztery cześci.
Kłaść je na środku każego
prostokąta z ciasta.
Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad
nadzieniem.
Przełożyć uzyskany płaski wałek
szwem do dołu, wyrównać.
Przekroić każdy na 4 , 6 ,lub 8
części.
Układać paszteciki na blaszce
wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać
sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut.ja od razu do piekarnika wstawialam i rosly.
Piec w piekarniku dobrze nagrzanym do 185 stopni około 15 - 20 minut.
Studzić na kratce.
Podawać ciepłe lub zimne do czystego
barszczu....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com