sobota, 19 grudnia 2015

Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami

Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki 
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru - pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %)
  • 2 żółtka
  • 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików)
  • sezam do posypania (u mnie czarny)

Farsz:
  • około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty
  • spora garść suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
 Wykonanie

Przygotować farsz:

 Posiekaną  kapustę ugotowac do miękkości w niewielkiej ilości wody. Namoczone grzyby ugotowac ,odcedzić .Drobno posiekana cebule zeszklić na oleju do miękkości.Pokroic drobno ugotowane grzyby i polączyc je z kapustą.  i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku.
Schłodzić.

Przygotować ciasto:
Rozpuścić drożdże w śmietanie.
Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto.
Przed dalszą obróbką można je wstawić do lodówki (przykryte ściereczką).
Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10 cm.
Podzielić nadzienie na cztery cześci. Kłaść je na środku każego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem do dołu, wyrównać. Przekroić każdy na 5, 6 ,lub 7 części.Układać paszteciki na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -185 stopni około 20 - 25 minut.
Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu.....
ps.zostało mi ciasto ,a farsz sie skonczył,więc wyciągnęłam twaróg ,dolałąm śmietany ,dosypałam ,suszonej papryki w płatkach i tak tym sposobem powstały inne paszteciki ,które smakowały Madzi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com