Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru - pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %)
- 2 żółtka
- 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików)
- sezam do posypania (u mnie czarny)
Farsz:
- około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty
- spora garść suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotować farsz:
Posiekaną kapustę ugotowac do miękkości w niewielkiej ilości wody. Namoczone grzyby ugotowac ,odcedzić .Drobno posiekana cebule zeszklić na oleju do miękkości.Pokroic drobno ugotowane grzyby i polączyc je z kapustą. i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku.
Schłodzić.
Przygotować ciasto:
Rozpuścić drożdże w śmietanie.
Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto.
Przed dalszą obróbką można je wstawić do lodówki (przykryte ściereczką).
Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10 cm.
Podzielić nadzienie na cztery cześci. Kłaść je na środku każego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem do dołu, wyrównać. Przekroić każdy na 5, 6 ,lub 7 części.Układać paszteciki na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -185 stopni około 20 - 25 minut.
Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu.....
ps.zostało mi ciasto ,a farsz sie skonczył,więc wyciągnęłam twaróg ,dolałąm śmietany ,dosypałam ,suszonej papryki w płatkach i tak tym sposobem powstały inne paszteciki ,które smakowały Madzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com