Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1 margaryna rozpuszczona
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki połączyć ze sobą..Zagnieść gładkie ciasto .Przygotować foremki ,wysmarować masłem.Piekarnik nagrzać do 180°C .Do każdej foremki włożyć kawałek ciasta i wyścielić nim całą wewnątrz foremkę .Tak przygotowane wszystkie foremki ułożyc na blaszkę.Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut pierwszą partie ,następne pieka sie szybciej ,bo foremki juz nagrzane.Po upieczeniu ,wyjmujemy orzeszki,chwilke czekamy na przestudzenie foremek i powtarzamy czynność z wyścielaniem foremki ciastem...Mam tylko 20 foremek i ten sam przepis wiekowy, pozostałość komuny,więc bawienia było na 7 blach...A teraz grzecznie schowane przed członkami rodziny czekaja na masę ....:)
Składniki na masę:
- 150 g masła
- 0,75 szkl.cukru pudru
- 150 g orzechów włoskich
Bierzemy jedną połówkę orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem.
Najlepsze są po kilku dniach. Jak wytrzymają :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com