Google+ Followers

wspomnienie PRL-u - orzeszki



Składniki


  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna rozpuszczona
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
Wykonanie


Wszystkie składniki  połączyć ze sobą..Zagnieść gładkie ciasto .Przygotować foremki ,wysmarować masłem.Piekarnik nagrzać do 180°C .Do każdej foremki włożyć kawałek ciasta i wyścielić nim całą wewnątrz foremkę .Tak przygotowane wszystkie foremki ułożyc na blaszkę.Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut pierwszą partie ,następne pieka sie szybciej ,bo foremki juz nagrzane.Po upieczeniu ,wyjmujemy orzeszki,chwilke czekamy na przestudzenie foremek i powtarzamy czynność z wyścielaniem foremki ciastem...Mam tylko 20 foremek i ten sam przepis wiekowy, pozostałość  komuny,więc bawienia było na 7 blach...A teraz grzecznie schowane przed członkami rodziny czekaja na masę ....:)
Składniki na masę:
  • 150 g masła
  • 0,75 szkl.cukru pudru
  • 150 g orzechów włoskich
Wykonanie: Masło ucieramy na puszystą masę razem  z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy (najlepiej bardzo drobno podtłuczone) orzechy włoskie,laskowe.
Bierzemy jedną połówkę orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem.
Najlepsze są po kilku dniach. Jak wytrzymają :)