Google+ Followers

chleb





Składniki
na 1 duży lub 2 mniejsze -keskówki- chlebki /u mnie 1 duży

  • 400g mąki pszennej
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 580-600 ml ciepłej wody

nasiona sezamu lub słonecznika do posypania

Wykonanie



Mąkę i sól , drożdże, wymieszać.  Oliwę, miód, wodę,polączyć razem wymieszana polączyc z maka sola i drożdżami.. Dobrze wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia  (nie dosypywać mąki. )Foremkę -keskówkę -wysmarowac maslem i napelnic foremke do polowy ciastem.
 Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości  około 1-1,5 godz. lub nawet dłużej. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200 st. C około 40-50 minut. Studzić na kratce. Chlebek ma chrupiąca skorke i długo zachowuje świeżość:)