Składniki na 1 duży lub 2 mniejsze -keskówki- chlebki /u mnie 1 duży
- 400g mąki pszennej
- 400 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 580-600 ml ciepłej wody
nasiona sezamu lub słonecznika do posypania
Wykonanie
Mąkę i sól , drożdże, wymieszać. Oliwę, miód, wodę,polączyć razem wymieszana polączyc z maka sola i drożdżami.. Dobrze wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia (nie dosypywać mąki. )Foremkę -keskówkę -wysmarowac maslem i napelnic foremke do polowy ciastem.
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości około 1-1,5 godz. lub nawet dłużej. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200 st. C około 40-50 minut. Studzić na kratce. Chlebek ma chrupiąca skorke i długo zachowuje świeżość:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com