czwartek, 10 grudnia 2015

sernik ziemniaczany





Składniki (dla 6-8 osób)
  • 1kg mączne ziemniaki
  • 400 g białego sera
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • ser Camembert, lub kozi,albo żólty pokrojony w plastry
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie


    Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 5 mm i gotować w garnku w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i odstawić.Albo ugotowac w łupinkach al dente,obrać i pokroić w plasterki.
    Rozgrzać piekarnik do 150 ° C
    Bialka oddzielic od żółtek. Z białek ubic piane na sztywno i odstawic .Ser zmiksowac z żółtkami ,mąka i proszkiem do pieczenia na gładka masę .
    Doprawic sola i pieprzem,a następnie gotową masę polączyc delikatnie z ubita piana z bialek.Wysmarowac masłem kokilki i wyłożyc do polowy plasterkami ziemniaka,następnie polożyc plasterek sera i dalej uzupelnić plasterkami ziemniaka,pozostawiając 0,5 milimetra od góry wolnej powierzchni na krem z sera.
    Gdy już ziemniaki poukładane wylewamy do każdej kokilki porcje kremu,tak aby zakryła ziemniaki.
    Piec 30 do 40 minut, do złotego koloru. U mnie z salatą .:)
    ps.można zrobic w jednym większym naczyniu.wychodzi sporo z tej dawki skladnikow.Polecam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com