- 1kg mączne ziemniaki
- 400 g białego sera
- 2-3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- ser Camembert, lub kozi,albo żólty pokrojony w plastry
- sól i pieprz do
smaku
Ziemniaki
obrać, pokroić w plastry o grubości 5 mm i gotować w garnku w
osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i odstawić.Albo ugotowac
w łupinkach al
dente,obrać i pokroić w plasterki.
Rozgrzać
piekarnik do 150 ° C
Bialka
oddzielic od żółtek. Z białek ubic piane na sztywno i odstawic
.Ser zmiksowac z żółtkami ,mąka i proszkiem do pieczenia na
gładka masę .
Doprawic
sola i pieprzem,a następnie gotową masę polączyc delikatnie z
ubita piana z bialek.Wysmarowac masłem kokilki i wyłożyc do
polowy plasterkami ziemniaka,następnie polożyc plasterek sera i
dalej uzupelnić plasterkami ziemniaka,pozostawiając 0,5 milimetra
od góry wolnej powierzchni na krem z sera.
Gdy
już ziemniaki poukładane wylewamy do każdej kokilki porcje
kremu,tak aby zakryła ziemniaki.
Piec 30 do 40 minut, do
złotego koloru. U mnie z salatą .:)ps.można zrobic w jednym większym naczyniu.wychodzi sporo z tej dawki skladnikow.Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com