Google+ Followers

Losos w platkach sniegu na grzance orzechowej





Składniki:

60g masła
50g zmielonych migdałów,lub orzechów
20g maki
80g tartego parmezanu
1 limonka
3 białka jaj
Na nadzienie:
2-3 plastry wędzonego łososia
1 limonka
2 łyżki parmezanu startego do posypania
oliwka -może byc sama ,lub jak u mnie z ziolami ( rozmaryn,koperek ,bazylia suszona zalana oliwka)

Wykonanie




Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, rozpuścić masło i ostudzić. Połączyć  mąkę, mielone migdały, skórkę startą  z limonki i parmezanem . Dodać ubita pianę z białek i roztopione masło. Dokładnie weszystko delikatnie wymieszać. Forme wyłożyc papierem i rozprowadzic na nim gotowe ciasto .Piec  w nagrzanym piekarniku okolo 20 minut,do zarumienienia.Studzic na kratce.Wystudzone ciasto pokroic na kawalki ,na których ukladamy kawałki łososia,polewamy oliwka i posypujemy parmezanem.